sudi tinggalkan jejak anda disini sebelum menjelejah blog Mun yang tidak seberapa ini. Ucapan terima kasih kepada yang sokong mun dalam Sejuta Impian :)
website-hit-counters.com
Provided by website-hit-counters.com site.
skola+pidato

baru saja balik dari sekolah..terus on komputer then buka blogger then terus taip :) excited la katakan..hehe..fuhh..penat sungguh hari niy kat sekolah..hari niy SU(smk subang utama..SU 2 nama glamor la kononnya) ada sambutan hari koperasi..so korang taw-taw la kan..kalau hari koperasi niy..comfirm ada jual-jual n beli-beli..so dah start sekolah tu..saya duduk kat kelas sambil hafal-hafal paper pidato niy..




inilah kertas yang dihafal pagi tadi..maaf,sudah konyok-konyok dah..yela,mana taknya konyok..nak pergi mana-mana,bawa bersama paper 2..boleh dikatakan saya dengan kertas 2 dah jadi isi dengan kuku..dimana saya berada,di situ kertas 2 akan ikut.. :)) pagi tadi sewaktu perasmian saya dengan adriana duduk kat kelas sambil baca kertas pidato masing-masing..masing-masing tekun menelaah kertas..haha..nak cakap macam budak skema pun ada juga la..yela,kawan-kawan lain sibuk mendirikan gerai untuk hari koperasi..saya dengan adriana pula duduk kat kelas sibuk latih berpidato..budak-budak pun pandang pelik je..dalam fikiran mereka "nape akak-akak niy study time hari koperasi??"hehe..takpela dik..biarlah kami dengan dunia kami sendiri..sebenarnya kita orang masuk pun sebab kita orang kesian kat cikgu-cikgu bm yang bertungkus-lumus menjayakan hari koperasi niy..ada juga masanya saya nak sakat cikgu..konon-kononnya nak tarik diri dari pertandingan berpidato..hehe..alih-alih,cikgu pula yang tarik muka..aduyai..cikgu niy suka sangat buat muka kasihan..so..nak buat macam mana..masuk je la..dengan berbekalkan bakat dan ilmu-ilmu yang dicurahkan oleh cikgu-cikgu bm..terutama :

PN.NOR'AIDAH-CIKGU FORUM REMAJA(cikgu niyh bek ssgt taw..sedia membantu sy ble sy memerlukan pertolongannya)
PN.RAJES-CIKGU DEBAT(cikgu niy wlaupun percakapannya kdg2 membuatkan aty sy trasa,nmun sume itu dilakukan kerana ingin melihat sy berjaya dlm debat..thanx soo much teacher!!)
PN.AZILAH-CIKGU BM FORM 4 & 5 (kpd ckgu:ckgu dh byk tlg sy slma 2 thun..ckgu jugalah yg byk membantu sy ketika dlm kelas..sy sygkan ckgu)
PN.SALMERA-CIKGU BERCERITA(cikgu niyh pn byk tlg sy dlm bercerita n nilam)
CIKGU ABU-CIKGU BM FORM 1(wlaupun sy kini berada di form 5,nmun nme ckgu niy xkn dpt sy lpakan..ckgu niy x garang wlaupun cikgu merupakan cikgu disiplin skola..cuma spe yg cari pasal ngn cikgu 2,dy akn bersikap garang..cikgu abu kt kelas mmg pndai wt kelas gempak..xpnah rse ngantok dlm kelas ckgu..ckgu niy jgak la yg menanam rse mnat sy utk mengarang esei n membaca novel..kerana cikgu inilah,kini buku nilam sy meningkat hari demi hari..trima ksih utk sgalanya ckgu :D )

cikgu2 di atas inilah yg dh byk membantu sy mengatasi rse malu dan stage fright sy pabila diminta berucap ketika perhimpunan atau majlis2 yg dihadiri ratusan org..cikgu2,sy nk ucap bebanyak trima ksih sbb telah menjadikan sy sorg yg pndai bermain dgn kata2 ketika menulis karangan ..



k la..kte smbung blik ttg ari koperasi ye..pastu dh perasmian 2,pengumuman memberitahu yg pertandingan pidato sempena hari koperasi skola akn dilangsungkan di dewan sebentar lg..so,sume peserta sesi pagi n petang berkumpul di tepi dwan utk menyenangkan mereka tampil ke pentas utk menyampaikan pidato msing2..bgk2 sesi pg dan petang berlainan kategori..sy pemidato no 2 :)) hatiku tika itu berkencang dgn laju..menanti peserta pertama menghabiskan pidatonya..dlm hatiku,ku berdoa agar diberi kelancaran utk menyampaikan pidato aku..sejak smlm lg,aku berdoa agar fikiran dan hatiku tenang ketika menyampaikan pidato..bibirku x lps2 menyebut namanya..kerna ku taw dy jgak mendoakan kejayaanku..bdnku ketika itu sungguh sjuk rsenya..bagaikan berada di bilik yg mempunyai pendingin hawa..slps peserta pertama berpidato slama 8 mnt,dia pn trun dr pntas..tpukan diberi kpdnya..kini tiba giliran sy pula utk nek ke pntas..pn ilyani mempersilakan sy utk ke pntas..dgn langkah yg pnuh dgn smangat,sy melangkah ke ats pntas..ketika kedudukan sy btl2 dpn mikrofon,sy dpt melihat ratusan pasang mata melihat ke arah pntas,iaitu dimana sy sedang berdiri..fuhh..pd ketika itu,hanya Tuhan yg mengetahui betapa gemuruhnya perasaan sy..perasaan bercampur-baur..gembira(sbb dpt berpidato dpn ratusan org)tkut(sbb tkut sy mengecewakan cikgu yg byk memberi harapan kepada yg senior2 ini utk menunjuk cara berpidato..supaya junior pd suatu hari nnt,akn menggantikan tmpt2 senior..merekalah yg akn menjd pelapis skola)..sume perasaan itu,bergelodak dlm hati sy..slps loceng berbunyi..sy pn memulakan pidato sy dgn sepotong ayat yg pnah diungkapkan oleh PROFESOR DIRAJA UGKU A.AZIZ yg merupakan Yang Dipetua ANGKASA(angkatan koperasi ebangsaan malaysia berhad)..bercakap pnye la berckp..smpai x sdar yg 8 mnt telah berlalu..loceng telah dibunyikan sekali lg menandakan waktu utk sy berpidato sudah tamat..fuhh..lega sungguh hati sy pd ketika itu..walaupn sy taw sy x berikan yg terbaik kerana x smpat nk hafal pidato 2,tp sy taw yg sy dh bg ape yg sy ad..cuma konsentrasi sy terganggu dek x hfal pidato.. :(((( sdeyhnya..sbb klu kte hfal pidato 2,sure kte akn lbeyh yakin ketika berpidato..tkpela..nnt bulan bhasa..sy akn wt yg trbek ye cikgu.. :)

so cte ttg pidato dh biz..result akn diumumkan pd hari isnin ketika perhimpunan..soo,tnggulaa keputusannya...



skola+hari koperasi

skrg kte beralih ke hari koperasi plak..lps biz pidato 2,sy pn trus g kt tapak gerai 5 alpha(kelas sy) utk mengambil alih tmpt kwn sy yg bertugas sejak pg..mak ai..pnye la bising gle skola.(standard la 2..nme pn dh ari koperasi)..sume nga melalak2 menjual hasil dr gerai mereka..ad sate,burger,sandwich,sosej,nasi lemak n mcm2 lg la..klu air 2..ah,usah diperkatakan..mmg berjenis2 air yg dijual..dr air mineral smpai la air arak yg halal(3 gamma yg jual)dlm otak sy ketika 2 bertnya..niy ari koperasi ke ari karnival?mcm hari karnival..ptutnya hari koperasi x de la smpai thap dimana lg truk dr hari karnival..cuma yg bezanya,hari koperasi kurang gerai yg dibuka dan tiada org luar melewati skola..tp..sesi melalak2 mcm setahun x pnah jerit n sesi pjuk memujuk trutamanya kes memujuk ckgu2 diteruskan spti thun2 sblmnya..malah,bleyh dikatakan yg sesi memujuk2 kali niyh lg truk dr thun lps..huhu..cian ckgu2 yg byk membuat pameran mknan di blik guru..msuk je blik guru,trus bau mknan..klu dlu msuk2 blik guru,trus bau2 minyk wangi ckgu2,nmun pd ari niy..aroma mkanan telah berjaya menggondoli tmpt pertama mangatasi bau perfume ckgu :)) tahniah diucapkan kpd aroma mknan..haha..so,kte jual pnye jual smpai la sume mknan n air abz..then bersihkan tapak gerai n buang ape yg patut..dh kmas 2,skola pn dh biz dh..sume 5 alpha berdebar2 mengetahui hasil duit yg diterima drpd jualan pd ari koperasi..sbr menanti jumlah yg akan diberitahu oleh bendahari esk..


pkbm

satu pengumuman penting:
~medical checkup telah ditunda kepada selasa depan(6 julai 2010) dan kem thun niy di ampang pecah je..dkt tmpt2 kte jgak..huhu..len la negeri len,dpt nek bus lme2 utk smpai ke slgr..kte yg dok slgr,kjp je dh smpai..buhsannya..huhu :( kem kte telah ditunda ke 19 julai sehingga 24 julai taw..ukan 10 julai..sy pn tataw npe TUDM membuat perubahan scra mengejut..



kejadian pd pkul 1.10 di pintu pagar 3 skola


niy gmbr diambil pd pkul 1.10 di pintu pagar 3 smk subang utama


ape sume niyh..?npe sume niyh trjadi?soalan2 itu menari2 di fkiranku tatkala melihat haiwan ini terlantar di tepi jalan berdekatan pintu pagar 3 skola smk subang utama..ketika melihat haiwan ini terlantar sebegitu shj,hati kecilku menjerit..bru pg td smsa smpai di skola,aku dan kwn2 ku melihat ia sedang berjalan di sekitar kwsan pintu pagar 3 skola..aku tidak pnah dan tidak ingin mengenal manusia yg sanggup membunuh haiwan..apakah engkau tidak mempunyai persaan kasihan terhadapnya walau sedikit pun?apakah dosa2 haiwan ini smpai engkau melanggarnya dan langsung tidak mengambil tahu tntangnya..?apakah jenis manusia kamu niy?engkau tiada sifat berperikemanusiaan wlau secubit pn..aku sndri x smpai aty melihat haiwan itu sebegitu shja..aku sndri mempunyai sikap perikemanusiaan,mengapa tidak engkau..?engkau jgn lupa..engkau akn trima balasannya suatu ari nnt..aku bkn cuba utk mengugut2 engkau..tp engkau fkir2 la sndri..Tuhan dh berikan otakakal fikiran tok berfkir scra mendalam..kasihan sungguh haiwan ini..mati dilanggar kereta..pemandu yg sanggup membunuh haiwan..len kali 2,bwa la kete perlahan2..dh taw ad haiwan yg nk lintas,bwa slow2 sudeyh..lg2,situ kwasan skola..mne bleyh bwk laju..xkn la x pnah amk kursus kete?haiwan xde akal spt manusia..mereka x bleyh berfkir..tetapi kita niyh manusia..sudah dikurniakan dgn akal..so,ape lg..gne la akal 2 utk berfkir..jgn bertindak sebegini..haiwan pn nk jgak hidup lama..so,kpd pemandu kete yg melanggar haiwan ini,tlg la jgn wt lg..kteorg kesian tgk haiwan 2..brape nyawa lg engkau mahu amik dr muka bumi ini???

0 bicara kawan2 yang Mun sayang: