sudi tinggalkan jejak anda disini sebelum menjelejah blog Mun yang tidak seberapa ini. Ucapan terima kasih kepada yang sokong mun dalam Sejuta Impian :)
website-hit-counters.com
Provided by website-hit-counters.com site.
pagi tadi saya ke sekolah macam biasa..hari ini ada pertandingan sajak antara kelas..so saya dengan syahrul pun join je la memandangkan akan mendapat sijil penyertaan..hehe.. keputusannya akan dapat pada hari isnin :) so,kita tunggu la keputusannya ye..


hmm..esok ada penggambaran untuk ASTRO MY STORY sempena bulan merdeka..temanya adalah 1 malaysia =) tak sabar nak jumpa yang lain-lain..hehe..tapi an,takut la pula nak wat iklan tu..hmm..apa-apa pun,doakan yang terbaik untuk esok ye.. =)

Sabtu shooting di Pasar Chow Kit, Pagi jam 10.30am.


Coordinator: kak Yantie
Pelakon: Mun Kit - kakak ngah (Anak yatim)
Marina Roslan - Penjual buah.
Punarma - Kakak besar (Anak yatim)
Adik Yasin - Budak kecik 7tahun (Anak yatim)
Berkumpul
di stesen Masjid Jamek 10am. Saya ingin terdahulu mengucapkan ribuan
terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi sokong saya. Mari kita semua
sama-sama jayakan projek Astro-Mystory ini.


saya copy paste dari facebook nai boon mee sararaks..hope so tomorrow will be awesome day..see you guys tomorrow ya..

yeay..haha..dah lepas ujian jpj dah..gembira sangat-sangat..tak sia-sia tunggu selama 4 jam untuk giliran saya memandu..saya secara rasminya telah mendapat lesen P pada hari rabu lepas iaitu 28 julai 2010..bestnya..hehe..lepas ini,boleh memandu kereta dah :)

nombor giliran :)

pada selasa yang lepas,kelas 4 gamma dan persatuan bahasa melayu telah mengadakan lawatan sambil belajar ke kumpulan karangkraf yang bertempat di Lot 2, Jalan Sepana 15/3, Off Persiaran Selangor, Seksyen 15, 40200 Shah Alam,kami telah bertolak dari sekolah pada pukul 8 pagi dan tiba di dentinasi tepat pada 8.35 pagi..setibanya di kumpulan karangkraf,kedatangan kami disambut dengan mesra serta senyuman dari setiap bibir pekerja-pekerja karangkraf =) kami kemudiannya diperkenalkan kepada mohd noor shafiq ataupun lebih mesra dipanggil boboy..hehe

mohd noor shafiq ataupun lebih mesra dikenali sebagai boboy

majalah-majalah yang diterbitkan oleh karangkraf



boboy menerangkan sedikit sebanyak tentang bagaimana bermulanya kumpulan karangkraf.. sejurus selepas itu,kami pun dibawa ke dalam tempat mereka bekerja dan menghasilkan majalah-majalah..ini saya selitkan beberapa gambar mesin-mesin yang digunakan untuk menghasilkan majalah =)



antara mesin-mesin yang digunakan untuk menghasilkan majalah

setelah itu,kami pun dijamu dengan makanan..kebetulan perut masing-masing sudah lapar..hehe..selepas itu,kami diberi masa untuk melawat ke kedai buku karangkraf..pada pukul 12 tengah hari,kami pun bertolak pulang ke sekolah..memang seronok la dapat ke kumpulan karangkraf :) kalau korang nak tengok gambar karangkraf lagi,tengok la kat facebook saya..link facebook ada kt profile blog saya..




Hai korang..saya nak sangat luahkan perasaan yang terpendam dalam hati kecil ini,namun tidak tahu mana hendak diluahkan lava yang sedang menanti dalam gunung berapi yang bakal meletus bila-bila sahaja..entahlah..sejak-sejak akhir,satu demi satu masalah datang menimpa..bila masalah ini akan selesai..tak cukup masalah di sekolah,kini laman sesawang myspace dan facebook pula memberi masalah..hm..oh ya,pada hari ini,secara rasminya saya telah buang akaun myspace..sayang tu memang la sayang nak buang..yela,ramai la juga rakan-rakan siber di myspace..kalau tak silap saya,kali terakhir saya tengok..jumlah rakan-rakan di siber adalah sebanyak 5202..banyak an?hm,tetapi setelah difikir-fikirkan balik,apa gunanya ada myspace semata-mata nak tunjuk jumlah rakan-rakan siber yang saya ada?konon nak bajet popular la an..saya buang akaun myspace atas sebab peribadi..myspace seakan-akan sudah tiada erti dalam hidup saya..itu je yang boleh saya katakan..banyak sangat perkara yang saya hendak luahkan..sebab itulah saya luahkan kat blog..malangnya,ada segelintir manusia yang tidak mengerti kegunaan blog..bagi saya,blog adalah tempat yang terbaik untuk meluahkan segala perasaan seseorang jika mereka menghadapi masalah..namun,ada yang mempertikaikan kegunaan blog..korang,nama pun tempat untuk saya luahkan perasaan an..so apa yang saya rasa,saya taip je kat blog..mengapalah korang mengambil serius terhadap blog???sebab blog,korang nak bergaduh?sebab blog,satu sekolah kecoh?dan sebab blog,kami semua sudah tidak sehaluan dah?apa semua ini?fikir-fikirkan la ye..apa-apa pun,saya ulangi lagi sekali agar jelas pefahaman korang semua..p/s : blog adalah seakan-akan diari bagi saya..oleh itu,apa yang saya tulis semua ini adalah berdasarkan isi hati saya..bukan niat saya untuk fitnah atau kutuk orang..tetapi semua ini adalah perasaan yang selama ini hanya terbuku di dalam hati kecil saya..so saya harap korang faham mengapa saya menulis blog..saya tak pernah terfikir untuk menulis blog semata-mata untuk merendah-rendahkan orang lain..saya menyusun sepuluh jari jika sesiapa yang pernah terasa tatkala membaca blog saya..sekian...
menjadi seorang manusia yang bernama mun bukannya mudah..mungkin ramai di luar sana yang bernama mun..tapi mun yang aku maksudkan adalah diri aku sendiri.

kadang-kadang tu aku terfikir kenapa takdir hidup aku sebegini.begitu banyak yang aku telah lalui selama hampir 17 tahun aku hidup di dunia ini.sehinggakan tahap kesabaran aku sudah sampai ke tahap yang paling maksimum dan tidak terdaya untuk bersabar lagi.ya, bukan mudah menjadi manusia bernama mun.mungkin pemegang nama "mun" yang lain di luar sana, hidupnya tidak seperti "mun" yang ini.sukar untuk dinyatakan dalam penulisan seperti ini.

tapi ini sahaja yang mampu aku lakukan untuk meredakan kegelisahan dalam diri.hendak mengadu, tetapi kepada siapa? tidak sanggup rasanya untuk aku mengadu kepada ahli keluarga sendiri kerana aku rasa tidak perlu untuk aku merunsingkan minda mereka dengan apa yang aku rasakan.menulis disini bukan bermaksud untuk aku meminta simpati kepada orang ramai.namun, hanya sekadar teman buat aku melepaskan apa yang terpendam selama ini.

seperti yang aku katakan tadi.tidak mudah menjadi manusia yang bernama "mun" yang ini. perjalanan hidup yang sudah tertulis untuknya bukan mudah untuk dilalui.perwatakan yang ditunjukkan hanyalah pada zahirnya sahaja.tetapi realiti dalam dirinya tiada siapa yang tahu dan faham.untuk bercerita dan adalah lebih faham jika dinyatakan disini untuk membuka pekung di dada sendiri tidak mudah bagi aku.aku lebih selesa untuk berdiam diri dan menyelesaikannya sesuatu itu dengan baik tanpa ada pertelingkahan dari mana-mana pihak.

makin hari makin banyak dugaan yang perlu aku lalui.aku terfikir adakah ini semua hanya mainan fikiran aku ataupun realiti sebenar? entahlah..semakin difikirkan, semakin menjadi-jadi perkara itu bermain difikiran aku.syukur, aku gagahkan juga pemikiran aku ini untuk berfikir secara positif segala yang telah berlaku dalam hidup ini. dan dengan itu jugalah aku belajar menjadi lebih matang dalam hidup. dan aku lebih tabah dalam mengharungi dugaan hidup.

tapi, itulah manusia kan.kadang-kadang kita rasa kita sudah cukup kuat dan dapat mengharungi segala dugaan ini dengan baik.namun, masih jatuh juga akhirnya.aku menjadi lemah dengan tiba-tiba.selepas sesuatu berlaku, aku tidak setabah yang aku sangkakan.aku jatuh dan menjadi lemah sehingga tidak mampu untuk melakukan apa-apa.air mata sahaja yang mampu ketika itu.dan itu semua kebanyakannya kerana cemuhan,ejekan,sindiran dan apa sahaja ungkapan yang seangkatan dengannya.

perkara seperti itu sering melanda diri aku.mungkin pada zahirnya aku tidak menunjukkan apa-apa reaksi daripada perkara-perkara itu.tetapi, realitinya aku tidak kuat menghadapi semua itu.sudah hampir 17 tahun aku hidup dan perkara-perkara itu tidak pernah lekang daripada hidup aku.aku merasakan 17 tahun itu sudah cukup lama masanya buat aku,tapi hakikatnya bila aku fikirkan balik itu mungkin belum cukup lama.mungkin ada manusia di dunia ini yang menghadapi perkara yang sama dan telah mengharunginya dalam masa yang lebih lama.

kini, aku sedar dan percaya dengan kata-kata ini "bukan semua orang menyukai kita" dan "bukan mudah untuk seseorng itu selesa dengan kita". kita mungkin tidak sedar ada sebahagian daripada tingkah laku kita yang tanpa kita sedari sebenarnya telah membuatkan seseorang itu sukar untuk menyukai kita.dan kerana dengan ini jugalah kadang kala aku dikutuk ataupun disindir.

bagi aku, tidak guna untuk aku berdendam atau marah dengan seseorang yang telah mengutuk ataupun apa sahaja ungkapan yang seerti dengannya.aku ambil segala cemuhan dan kutukan itu sebagai satu cabaran untuk aku terus menjadi seorang yang lebih matang dan berusaha untuk berubah.tapi, apa yang aku terkilan adalah sikap orang-orang yang melakukan perbuatan itu yang tidak mahu JUJUR pada aku dengan mengatakan secara berterus terang dengan aku jika aku ada melakukan kesilapan.

sikap mereka ini membuatkan aku berteka-teki adakah benar orang yang mereka katakan adalah aku? ataupun hanya mainan fikiran sahaja? dan inilah jadinya.dugaan yang aku harus lalui.dan satu perkara yang aku sedari, semakin aku meningkat usia ini lebih bnyak pula dugaan-dugaan seperti ini yang aku lalui.dan yang lebih menyedihkan adalah tanggapan-tanggapan mereka yang salah terhadap aku. aku tak faham kenapa masalah-masalah begini timbul. adakah apa yang aku lakukan selama ini ada silapnya??huh, aku sendiri tidak tahu menilai diri aku sendiri.

sehingga kini aku tidak tahu siapa sebenarnya yang suka dan siapa sebenarnya yang tak suka ataupun tidak selesa dengan sikapku selama ini..aku tidak mahu main serkap jarang sahaja kerana aku tahu ia pasti menjerat diri aku sendiri.tapi, semakin lama didiamkan, semakin kuat ia bermain difikiran.huh..entahlah..tidak mudah sebenarnya mempunyai kehidupan seperti ini. aku harap perkara ini akan selesai dengan cepat. dan kepada sesiapa yang ade menyimpan sesuatu yang ingin dinyatakan atau tidak berpuas hati kepada aku, berterus terang lah. jangan biarkan aku terus berfikir dan aku harap janganlah membuat andaian tanpa mengetahui sebabnya dan tanggapan yang belum pasti kebenarannya.

sebenarnya, bukan masalah ini sahaja yang melanda diri aku. ada lagi masalah lain yang mengganggu minda aku dalam waktu ini.tapi itu semua biarlah menjadi rahsia hati aku sahaja. aku rasa untuk membuka semua pekung di dada adalah tidak manis. ia seolah-olah aku menjaja cerita aku sendiri dan aku pasti orang akan berfikir yang aku hanya mahukan simpati dan perhatian.bukan aku hendak mengutuk masyarakat sendiri.tapi itulah mentaliti masyarakat kita yg sukar untuk diubahkan.

secara jujurnya,memang susah untuk menjalani kehidupan sebagai "mun" ini. bukannya aku tidak reda dengan ketentuan Tuhan tetapi aku belum cukup kuat sebenarnya menghadapi semua ini. seolah kejutan buat aku.tapi inilah realiti hidup yang perlu aku tempuhi dan aku percaya ada hikmah disebalik semua ini.dan aku akan berusaha untuk perbaiki apa yang kurang dan lebih matang dalam apa jua perkara.=)
Hanya... seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik... sejam untuk menghargainya... sehari untuk menyayanginya... tapi sepanjang hidup untuk melupakannya ,”bukan sepanjang hidup saja untuk melupakan orang-orang yang mun sayangi tapi lebih dari itu, kehilangan adalah sebahagian daripada hidup yang akan mun lalui nanti tapi apa yang mampu mun memperjuangkannya?

seorang teman ataupun sahabat tidak pernah mengenal kata 'melupakan' seorang sahabat,tak akan pernah melupakan sahabatnya lagi, tapi mungkin kerana jarak dan waktu yang membuatkan seseorang sejenak terlupakan,dalam kesibukan untuk menggapai cita-cita,dan terus untuk memperbaiki diri itu yang membuat seolah waktu terasa sangat kurang, jadi jangan sekali-sekali menganggap seorang sahabat akan melupakan sahabatnya lagi...


seorang sahabat tidak mengenal kata melupakan,bukan kehidupan yang memiliki erti kalau kita sedang mengalami kekecewaan, ataupun kebahagiaan,mungkin memerlukan waktu untuk melupakan orang yang mun sayangi,lebih baik waktu yang menjawab semuanya daripada hidup mun terus tenggelam dalam semua hal yg boleh membuatkan hidup mun hancur. mencintai tanpa syarat, berbicara tanpa perhatian, memberi tanpa alasan dan peduli tanpa paras rupa..itu inti dari persahabatan sejati .. Berilah waktu untuk itu,kamu akan memberi keceriaan kepada seseorang atau mungkin mengubah hidup mereka kepada yang lebih baik..

thanx for being my friend KHAIRUL AZWAN =) !
MUN SAYANGKAN AWAK....




coretan ikhlas dari isi hati mun..khas kepada KHAIRUL AZWAN..wan,mun rindukan wan..rindu sangat-sangat..andai mun boleh terbang,mun pasti akan terbang dan jumpa wan sekarang juga kat shah alam..tapi mun tak mampu wan..apa yang mun hanya mampu lakukan ialah meluahkan rasa rindu mun terhadap wan dalam blog niy..mun harap wan baca ye =)

wan,mun tahu sejak akhir-akhir niy wan sibuk..yela kan,final exam wan dah nak dekat an..seminggu je lagi..wan,wan ingat tak kali pertama kita jumpa? =) sebelum kita jumpa tu,mun ingat lagi mesej yang wan hantar kat mun..mesej wan berbunyi : "apa yang boleh buatkan first date kita jadi memory ewk?"hehe..

wan tahu tak..mun selalu teringatkan wan..hmm..mun sayangkan wan..mungkin wan tak sedar tapi mun cuma nak wan tahu yang apa-apa yang terjadi sekalipun,mun tetap dan akan sayangkan wan walaupun buat masa niy,kita hanya ''best friends'' je.. =) wan,wan ada suruh mun janji dengan wan yang kalau selepas kita berjumpa,kita jangan lost contact macam tu je an..wan,mun langsung tak memilih paras rupa la wan..

tapi an wan,mengapa sekarang ini kita jarang mesej?mungkin wan sibuk dengan assigement yang pensyarah bagi an?tak pe lah wan,mun faham..janji wan tak lupakan mun sudah..wan,jujur mun cakap yang mun tak mampu untuk kehilangan wan taw..mun harap sangat kita jadi macam dulu wan..ketika di awal perkenalan..

mun ingat lagi yang wan panggil mun 'munster'..hehe..mun rindu sangat-sangat panggilan tu =)mun pula suka panggil awak kambing,penyu,ulat beluncas,kucing dan macam-macam lagi la..hehe..best ouh dapat sakat-sakat wan..haha..wan,mun nak sangat jumpa wan sekarang..mun nak lepaskan rindu mun kat wan la..sedihnya kita tak semesra seperti dahulu lagi.tapi mun sentiasa berdoa agar hubungan kita akan terjalin sepeti dahulu kembali..semesra-mesranya wan..hmm =(

tapi tak pe,lepas wan dah habis final exam wan,kita jumpa ye..janji taw :) wan,kalau wan tengah baca blog mun niy..mun nak sangat wan tahu yang mun terlalu sayangkan wan walaupun kita niy hanyalah best friend..wan ingat lagi tak janji-janji wan kat mun..?segala-galanya masih segar lagi dalam ingatan mun..mun berharap sangat agar wan tak berubah..kalau nak berubah pun,ke arah yang baik..

mun sentiasa doakan keselamatan dan kesejahteraan wan taw =) wan,kalau wan berubah..hmm,entahlah wan..tapi satu yang pasti,hati mun niy akan menangis meratapi perubahan wan..sedih sebab janji-janji wan hanyalah tinggal janji manis sahaja..jangan wan tanam tebu di bibir..mun tak nak wan berubah..wan sekarang ini sudah okey untuk mun =) wan,wan nak tahu tak..wan suka sangat buat mun tersenyum..

tiap kali mun baca mesej wan,mun mesti tersenyum lebar dan ketawa..bukan kerana mesej-mesej wan kelakar..tapi wan suka mesej mun sampai mun nak je tersenyum..tak sah kalau tak senyum taw..hehe.. =)) wan,mun harap wan tak kecewakan mun..wan niy best friend mun..wan,mun suka sangat tengok wan senyum..tenang je rasa taw..wan kalau senyum,comel sangat..macam baby :) tengok,segan-segan la tu..hehe..apa-apa pun,mun sayangkan wan..take care :)

perselisihan kita hanya kebetulan
mengenalimu sudah ku anggap satu takdir
ingin selalu aku berada di saat itu
di waktu itu,
kau berkeyakinan untuk mencuri hatiku
lantas ku abdikan keyakinanmu di jiwaku

air mata semalam menjadi saksi
bertemu denganmu
membawa sejuta keindahan
melemparkan kekalutan
menceriakan kegembiraan kita bersama :)

bagaimana harus kubicarakan lagi
hanya hati ini merasai dan mengetahui
segala yang kupendam terhadapmu..

terlalu banyak perubahan yang kau bawa dalam hidupku
ketulusanmu menggamit jiwa dan naluriku
aku menyayangi cerita semalam
kau dan aku
senyum menatap keindahan..

harapanku...
kita sentiasa teguh
berlandaskan sebuah keikhlasan
seberkas kejujuran
serta berdiri di atas garis adab dan syariat
semoga Tuhan merahmati segalanya
dan..
semoga segalanya berada dalam keadaan baik dan sempurna :)
tahniah kepada anda sebab dah bagi banyak pahala kat aku =) aku tahu yang korang dah tak boleh nak baca blog aku dah..haha..cuma yang pembaca yang aku percayai je yang aku bagi baca..haha..hey luqman,asal kau suka sangat cari pasal dengan aku ha?kau tak puas hati lagi dengan aku ke?kau setan luqman..kau rancang nak kenakan aku?haha..apa susah,aku complain je la kat cikgu :) kau nak sangat ikut kepala kau an..?okey,aku pun boleh ikut kepala aku..aku sumpah tak puas hati dengan kau..aku tak paham ar..


korang niy an,suka sangat-sangat nak cari pasal dengan orang..kalau sehari tak duduk diam,tak boleh ke ha..?memang satu-satu nak kena sumpah seranah dengan aku an..ish3..BODOH ..kau niy an LUQMAN HAKIM,kau ibarat orang buta kehilangan tongkat..dan bukan setakat tongkat tetapi akal kau sekali..aku rasa kau sam je dengan binatang..haha..yang kau dan geng kau tu pergi cari pasal dengan ammelea dan kawan-kawannya pehal..?kau ingat dengan cari pasal dengan ammelea,kau akan jadi popular?popular kepala hang kau la..haha..lagi satu,badak gemuk tu,kau masih tak sedar diri an..kau tu,aku boleh cakap la,kau SAMPAH MASYARAKAT NEGARA !!! kau la spesies-spesies yang akan menjatuhkan nama dan maruah negara..kau tu layak duduk dalam tong sampah je..dan aku rasa,kolam badak pun tak layak untuk kau.. :) kau sama je dengan LUQMAN HAKIM 2 kali 5 je perangai korang an..PREVERT LUQMAN HAKIM..haha..kau otak blue..


eh,aku nak tanya kau la..otak kau tu blue sangat ke sampai kau tak ingat yang kau pernah fitnah aku???hah..kau sengal luqman..bangang,sume ar pada kau..kau terlebih layak merangkul semua gelaran tu..haha :))) kau nak tahu apa kau fitnah aku?okey,aku akan cerita di sini..aku dah tak mampu untuk simpan dalam hati aku..buat sakit hati je ouh..sumpah aku cakap,kaulah satu-satunya orang yang tak pandai nak cover bila kau fitnah orang..kasihan.. :) aku ada ramai saksi yang kau fitnah aku..so,untuk apa aku nak takut dengan uutan kau?mula-mula masa di tingkatan 2,kau fitnah aku dengan gelaran ######... aku rasa kau tahu an apa tu..tak usahlah aku perkatakan disini..kau suruh kawan bajet kau,si zhariff panggil yang sama an..kau panggil aku sebegitu sebab aku tak terima kau bila kau minta couple an..jahanam ar kau..jujur aku cakap,aku menyesal sebab pernah couple dengan kau..lepas itu,kau langsung tak minta maaf an..kau bila nak minta tolong,kau baik dengan aku..kalau tak,perangai kau dan cara kau cakap dengan aku,lagi teruk dari setan..


aku sabar je dengan sikap kau yang tak matang..its okey..haha..selepas itu,ketika di tingkatan 4,kau buat hal dan cari pasal dengan aku lagi..haii,tak abis-abis lagi ke LUQMAN??kau tuduh aku fitnah kau..hey,bila masa?kau nama je kelas sub-science tapikau tak pernah berfikir sebelum tuduh seseorang..suka hati kau je nak tuduh orang an..kau letak akal kau dekat mana ha?kat dalam tangki najis ke..?hahaha :D kau nak aku cerita apa yang kau telah lakukan ketika tahun lepas..kalau kau halang pun,aku tetap nak cerita juga..sebab aku nak luahkan apa yang tersimpan dalam hati aku selama ini..kau dah banyak sakitkan hati aku..aku bukan macam kau..suka hati je nak sound orang..aku simpan dalam hati..


aku hanya cerita masalah-masalah aku dengan kawan-kawan rapat aku..aku sayangkan kawan-kawan aku sangat..okeylah, ceritanya begini..tahun lepas ada pemilihan pemain untuk wakil sekolah dalam pemainan sofbol..kau tak terpilih an..nak tahu sebab kau tak terpilih?sebab kau tak pernah datang latihan langsung..alasan kau,kau tuisyen..hey,ramai lagi la yang tuisyen,tapi mereka masih datang.. kau tak tahu perkataan korbankan masa kau ke ngek ngok?kau harapkan je nama kau masuk dalam senarai nama pemain terpilih walhal kau tak datang latihan..haha..bengong an kau niy..kau bajet terer luqman..lepas itu,nama kau tak ada,kau tuduh aku yang suruh senior kita,ismail untuk buang nama kau..


hey,untuk pengetahuan kau,nama kau dah lama dibuang dalam senarai nama la..perasan je lebih ouh kau..padahal bukan aku..kawan kau yang bajet tu yang bagi tahu..siot je nak tuduh aku..aku mengaku..memang kita orang tak suka dengan sikap kau yang ambil mudah je ketika ada latihan sofbol..tapi kita orang tak ada lah sejahat kau..kita orang tak fitnah-fitnah dan buruk an nama kau pun..bongok !!! aku dah cuba explain kat kau tapi kau tak percaya cakap aku..kau lagi percayakan kawan-kawan kau yang sikap macam setan !!! lepas itu,pada keesokan harinya,kau masuk kelas aku ketika mata pelajaran pendidikan agama..kau duduk tempat aku..then kau conteng meja aku..kau tak ada akal..nak je aku cakap perkataan yang tak elok tu kat kau..tapi aku tak biasa sebut perkataan tu..lain la kau..muluit kau dah biasa sengan perkataan 4 abjad 2..haha..


kau fitnah aku macam-macam sengal..kau setan segala setan !!! kau fitnah dan tulis macammacam kat meja aku..kau buat aku menangis an?kau gembira?aku nak sangat ucapkan tahniah kepada kau sebab kau berjaya buat aku menangis sebab perangai laki tak guna kau tu..aku berdoa je..apa yang kau buat kat aku selama 4 tahun niy..aku harap kau akan dapat balasan yang setimpaltimpalnya dengan kelakuan kau sekarang..satu lagi,kau x pernah nak puasa an..ketika di tingkatan 1,kau minum depan aku..padahal aku niy cina pun belajar untuk puasa..kau islam?entahlah..lepas kau dah conteng meja aku..kau bukan nak minta maaf..kau nak orang suruh kau minta maaf dengan aku baru kau minta maaf..


aku tahu kau minta maaf tak ikhlas..tapi aku biarkan..aku malas sangat nak layan kerenah kau..yela,sebab kelancangan mulut kau dan ego kau mengatasi segala-galanya..hmm.aku penat ar nak cakap banyak pasal kau..apa-apa pun,aku redha je dan suatu hari nanti,kau akan sedar sikap kau...dan aku nak ucap TAHNIAH kepada kau sebab kau ada kehidupan sebegini..indah sangat an kehidupan kau sebagai remaja.. :)

TAHNIAH LUQMAN HAKIM :))
saya minta maaf
saya cuma manusia biasa

saya tidak mampu puaskan hati kamu
saya tidak mampu janjikan senyuman sepanjang waktu kita
berkawan
saya dah lakukan apa yang saya terdaya
saya dah cuba jadi sahabat yang terbaik untuk kamu
saya terlalu tinggikan kamu dalam persahabatan kita
kenapa?
sebab pada saya,kamu lebih segala-galanya

kamu pandai

kamu punya banyak sahabat

kamu punya segalanya mungkin

tapi saya..

saya tak sehebat awak
saya tak sepandai awak

saya kurang segalanya dari kamu

tapi satu saya nak kamu tahu

saya juga punya perasaan

kadang-kadang bila perasaan tu tak dapat saya pendam

air mata jadi teman saya

ya..saya lemah..saya senang mengalir air mata
saya cengang..saya niy kuat terasa..kuat merajuk
dan sekarang awk dah berjaya tewaskan saya

hebatkan awak..

tahniah sebab awak dah berjaya buat saya menangis...

satu tepukan untuk awak.. =(
hai..akhirnya kau baca juga kan blog aku..aku tak takut la kau nak cakap apa tentang aku..siyez aku cakap..haha..kau mesti hairan kan macam mana aku boleh tahu yang kau dah baca blog aku?walaupun kau dah buang aku kat facebook,aku masih boleh tahu..haha..kau mesti fikir kan aku 'stalk' kau..?haha..tak ada kerja lain ke..yang penting sekarang aku dah tahu yang kau dah baca apa yang aku tulis pasal kau kat blog kan..aku harap kau sedar apa yang kau telah buat selama ini..kalau kau dah sedar,baguslah..tapi kalau kau masih nak berterusan dengan perangai kau sekarang..okey..kau ingat aku kisah..?aku langsung tak hingin nak ambil tahu pasal kau..kau nak aku sediakan karpet merah?oh ya,aku lupa,kau dah memang disediakan karpet merah an..tak apa,nanti,akan ku sediakan karpet warna-warni untuk kau ye..haha :) dah la,aku dah malas nak cakap banyak-banyak dah la..aku berharap sangat kau berubah tahu tak..p/s : NABIL , AKU MINTA MAAF KALAU KAU TERASA DENGAN APA YANG AKU TULIS SELAMA INI..AKU CUMA TAK NAK SIMPAN DALAM DIRI AKU..JUJUR AKU CAKAP..KAU MENJENGKELKAN AKU..
apa yang akan terjadi esok???entahlah..saya tak tahu macam mana nak hadapi semua perkara ini..banyak sangat benda nak difikirkan..hmm..pagi tadi saya tak pergi sekolah sebab bangun lewat..so saya online facebook la tengok ada apa-apa update tak..lepas tu,saya ternampak farhanah online..so saya tanyalah farhanah apa yang terjadi kat kelas tadi..kes badak gemuk(nabil) dan puan azilah masih berterusan..ini dapat cerita dari kawan la..

pagi-pagi perhimpunan lama gila..lepas itu subjek bahasa melayu..puan azilah pun masuklah kelas 5 alpha untuk mengajar..tapi pada ketika itu,mood puan azilah tak berapa baik..habis budak-budak kena marah..mungkin sebab badak gemuk itulah yang menyebabkan puan azilah sebegitu..lepas itu,dapatlah cerita dari sumber yang boleh dipercayai yang NABIL syak saya yang bagi tahu cikgu semua benda..

hey NABIL,kau ingat aku tak ada kerja lain ke selain nak ambil tahu pasal kau..huh !!! tak hingin aku dowh..farhanah cakap badak gemuk tu ada bagi tahu farhanah yang dia syak saya..hmm..kau syak aku sebab aku rapat dengan cikgu yang kau kutuk tu an..?poodahh..bengong punya budak..geram gila ar..esok saya tak tahu macam mana nak pergi sekolah..pagi-pagi buta dah tengok muka dia..aku rasa an,kau tak lama lagi akan jadi macam LAWRENCE la..tak pun,macam LUQMAN HAKIM yang suka fitnah orang..aku kasihan kat mak dan ayah kau je..NABIL,kau boleh buat apa kat aku kalau aku bagi tahu apa yang kau buat selama ini kat parents dan cikgu-cikgu sekolah?kau nak suruh orang pukul aku?silakan..silakan sangat-sangat..nak aku sediakan karpet merah untuk kau tak??haha..

aku tak takut langsung dengan ugutan kau ar badak gemuk..
sedikit pun tak takut..sebab aku tahu yang aku berada di pihak yang benar..kau tu yang masih tak sedar-sedar lagi apa yang telah kau lakukan..aku tak tahulah bila kau nak sedar..kau nak tahu tak,aku sebenarnya tak suka nak tulis-tulis tentang kau ataupun kawan-kawan kau kat sini..menyemak je tahu tak!!!tapi aku tulis sebab aku nak kau baca dan kau sedar kesilapan-kesilapan yang kau telah buat di SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SUBANG UTAMA..kau nak benci aku sebab aku tulis pasal kau kat sini..tak perlulah rasanya..sebab sebelum kau benci aku,aku dah lama bencikan kau..sejak kau kurang ajar dengan aku,aku memang dah cakap kat diri aku yang aku bencikan kau!!! I HATE YOU SO DAMN F***ING MUCH !!!!

kau jawablah soalan ini..kau dapat apa-apa ke kalau kau terus kutuk cikgu??setahu aku,kau akan dapat dosa..haha..tu ke yang kau nak??aku tak pernah pula jumpa manusia yang nakkan sangat dosa mereka bertambah..aku memang dah sedia untuk jumpa kau esok..kau pandai-pandailah nak buat apa..kau nak minta maaf,masih ada masa lagi..tapi kalau kau tu ego sangat nak minta maaf,nasib kau la badak gemuk..buat apa aku nak paksa kau minta maaf dengan aku..?dah..cukuplah pasal kau..terpulanglah pada kau sama ada nak berubah ataupun tidak..kalau kau tak berubah,maaflah..kau bakal menghancurkan masa depan kau..esok,kita tunggulah macam mana keadaannya..kau yang cari pasal,pandai-pandailah kau settlekan sendiri..
hey,kau niy jenis manusia yang x reti nak berterima kasih ke?kau kutuk-kutuk cikgu kat facebook an..aku menyesal kenal kau..kalau boleh diundurkan masa,sumpah aku cakap,aku tak nak kenal dengan manusia macam kau..kau bodoh..kau mementingkan diri sendiri..sebab pengaruh kawan-kawan,kau dah berubah..kau budak baru sekolah smk subang utama..tapi kau dah buat perangai dah..hey,kau ingat aku nak sangat kawan dengan kau ke..?kau jangan perasan yang semua terhegeh-hegeh nak kawan dengan kau la..kau sedarlah diri !!! aku tahu kau tu orang kaya..tapi sekaya mana pun kau,takkan setanding dengan kerja mulia seorang guru..tu yang aku cakap,kau niy memang bodoh ar..langsung tak boleh fikir..

hey,aku tak tahu la macam mana aku nak tengok muka kau yang tak sedar diri tu..empat bulan aku nak menghadap muka kau..urgghh.!!! semakin hari aku tengok muka kau,semakin benci rasanya..memang padan muka kau kena rotan dengan puan tan pek ngoh sebab ponteng kelas kimia..haha..aku memang suka tengok kau kena denda..puas hati aku taw tak !!! kau dulu sewaktu masa masuk sekolah awal tahun,kau niy jenis yang baik-baik..tak pernah ponteng kelas semua..kau jugaklah yang ajar aku buat matematik dan matematik tambahan..tapi selepas hari terbuka,kau berubah..kau dah mula buat perangai kat sekolah..dan sebab kau lah,satu sekolah kecoh..kau tu badak gemuk tak sedar diri..kau kutuk-kutuk cikgu bm kau..kau cakap dia tak matang..hey badak gemuk!kau sedar tak..kalau dia tu tak matang..dia takkan menjadi cikgu dan ajar kau subjek bm..ada faham??bm subjek wajib yang kena lulus..kau jangan sampai cikgu doakan kau gagal spm bm baru taw..masa tu,kau nak menyesal pun dah tak guna lagi dah la..

satu lagi,kalau cikgu bm kita,puan azilah tak matang,kenapa kau ambil tuisyen dari dia?kau cuba jawab..ini tunjukkan yang kau tu perlukan ilmu..tapi kau nak juga kutuk-kutuk cikgu..sumpah aku cakap,selama ini,apa yang kau belajar,takkan masuk berkat..dah kau memilih jalan macam tu,aku tak boleh nak buat apa-apa..aku hanya akan tunggu tengok kehidupan kau akan datang..benda paling keji kau buat,kau kutuk cikgu..padahal cikgu langsung tak bersalah..kau semalam minta maaf dengan cikgu tapi lepas tu,kau kutuk-kutuk cikgu balik kat facebook..weyh,kalau kau nak baca apa yang aku tulis niy,kau bacalah..aku tak kisah langsung ar badak gemuk !!! aku lagi suka kau baca sebab lepas kau baca,kau sedar diri..kau tak bagi tahu mak kau yang kau kena rotan kan?? lepas itu,puan tan pek ngoh bagi tahu mak kau,kau bengang..lepas tu,kau pergi salahkan cikgu bm..apa salah cikgu bm kau???kau yang tak beerti untuk bersyukur..

hey badak,kau dah bersalah,kau nak cover-cover line lagi..sampai bila kau nak sorok..?Tuhan Maha Adil..yang bersalah akan didedahkan kesalahannya..dan yang berada di pihak benar,akan diadili seadil-adilnya..kau nama je islam tapi kau tak pernah nak berfikir sebegitu..aku tak faham la dengan orang jenis macam kau..aku ada bukti yang kau kutuk-kutuk cikgu..jangan sampai aku dah memang bengang dan benci kau..aku foward semua apa yang kau tulis tu kat mak kau..baru kau tahu apa yang betul,apa yang salah..kau tu ada otak,kau dah umur 17 tahun..tapi mengapa kau tak boleh fikir yang mana bagus,yang mana tak..sebab kau juga,kelas 5 alpha kena spotcheck 3 kali seminggu..padahal,sebelum kau masuk 5 alpha..tak pernah spotcheck langsung..kau pembawa masalah kepada 5 alpha..aku sekarang ini,sabar je dengan perangai kau yang macam orang bodoh..

tapi kalau aku dah tak boleh sabar,aku akan report semua aktiviti kau kat pihak sekolah..kau nak terjadi cam tu ke..?kalau kau nak sangat,.0aku okey je..anytime aku boleh buat..yang pasal vuvuzela tu..padan muka kau tak boleh dapat balik..haha..aku suka sangat..aku nak tengok kau berubah sebenarnya..kau pernah jadi kawan baik aku..tapi semenjak kau dah berkawan dengan LAWRENCE TAN,kau berubah sangat..sampai kawan kau sendiri pun,kau kurang ajar..mana tak sakit hati bodoh !!!pahala cikgu akan bertambah..aku benci kau NIK MUHAMMAD NABIL !!! kau dah keterlaluan kau tahu tak..kalau kau nak tahu,semakin hari semakin ramai budak-budak yang benci kau..cikgu-cikgu pun bukannya suka perangai kau sangat pun..nak tak nak,mereka kena sabar je dengan sikap kau tu..sebab kau tu pelajar..aku harap sangat kau akan dapat balasan yang setimpal dengan perbuatan kau sekarang..

aku tak pernah menyangka orang macam kau boleh berubah dalam sekelip mata an..padahal kau dulu memang rapat gila dengan cikgu bm kita..betullah apa yang orang cakap..kau dah dapat sesuatu,kau tak pernah fikir samada benda tu baik atau tak..kau terus rembat then kau lupakan benda yang betul an..hey NABIL,kau ingat kau tu kaya,kau boleh tindas yang miskin an..harta kau yang berlambak tu,kau takkan bawa kemananya..caya cakap aku..aku tak tahu macam mana nak hadapi kau esok..aku benci tengok muka kau..arghhh...hey NABIL : kau tahu tak,kau kutuk-kutuk cikgu kau,dosa lagi teruk dari membunuh..kalau kau nak berubah,aku bersyukur..tapi kalau kau nak still teruskan dengan perangai kau sekarang..silakan,nasib kau la..aku malas nak ambil tahu dah..tolonglah blah dari hidup aku..mula hari ini,selagi perangai kau cam tu,kutuk-kutuk cikgu,kau jangan harap aku akan tegur kau kat sekolah lagi..kau jangan pernah nak minta tolong aku..kau tahu tak,markah oral bm kau tinggi sebab aku,izzat dan nazrin tolong kau taw..kau tak buat satu hapak kerja pun..aku bukan nak mengungkit tapi aku nak bagi kau sedar..kau tak pernah bersyukur badak gemuk a.k.a NIK MUHAMMAD NABIL..byeee...

hai semua !!! semalam telah berlangsung program gempur pkbm 2010 di perkarangan sekolah smk subang utama..seramai 39 orang telah meluangkan masa mereka untuk program ini..peserta seramai 33 orang manakala urusetia seramai 6 orang iaitu saya sendiri(mun kit),nur juliana,nordayana,nurul najihah,khairul shahiman dan khairul adli..


tag yang dipakai oleh keenam-enam urusetia :)

peserta-peserta yang telah hadir untuk program pkbm 2010 :

  • nur juliana bt.bakti
  • khairul shahriman bin rozibah
  • tai mun kit
  • nurul najihah bt abdul rahman
  • nordayana bt norazman
  • muhammad khairul adli b. mohd jamil
  • amirah syahirah bt. sulong
  • nor aziem firdaus bin abdullah
  • muhammad syazwan bin zainal adelin
  • eisya ereena shahren
  • fara shuhada binti abdul rani
  • mior al-haziq
  • syed syamer syed shukor
  • nurul afiqah mohd khair
  • ahmad tarmidzi bin omar
  • fatin syahirah bt. abdul rani
  • nurul natasha bt azni
  • abdul zahir arsyyad bin rusli
  • mohammad johari bin bakti
  • nurul naqheyah khairul azmy
  • tai mun chien
  • hadi kurniawan
  • khairun jasmin bt mohd razwan
  • nur azren suziana bt azmi
  • haslinda yeni
  • mohamed hasraf bin mohamed hafiz
  • nurliyana izzwani bt mohd miswan
  • akira fortunella bt muhadi
  • nur saadah bt abdul wahid
  • nur shaheeda binti omar
  • siti nuratikah bt mohd jamil
  • muhammad yasrul amin bin md. yusoff
  • tai mun shin
  • nurul nadhira bt shamsudin
  • syeyd irfan bin syed idros
  • farhana atikah bt ahmad kamal
  • fadzly aziq bin fazmimahzan
  • azreen nabilah bt abdul salam

sebelum memulakan aktiviti ice breaking,koperal rizal dari TUDM telah memberikan sedikit penerangan tentang asas,matlamat,objektif dan sejarah tentang penubuhan TUDM..ia telah ditubuhan buat pertama kali di sekolah smk kepala batas pada tahun 1994..ia kemudiannya diteruskan di sekolah-sekolah lain dan smk subang utama telah menubuhkan PKBM(U) pada tahun 2005..sebenarnya smk subang utama telah memperkenalkan PKBM(U) sebelum 2005 lagi,namun unit tersebut hanya bergiat aktif di sekolah mulai 2005..

MISI TUDM

"UNTUK MELAHIRKAN INDIVIDU YANG BERDISIPLIN, BERPENGETAHUAN DAN BERKEMAHIRAN ASAS BAGI MEMENUHI KEPERLUAN TUGAS DAN PERANAN TENTERA UDARA MELALUI PENDEKATAN LATIHAN DAN KURIKULUM YANG BERKESAN”


Pengubalan dan pembetukan misi ini adalah seiring dengan keupayaan Institut di dalam mempertingkatkan mutu dan perkhidmatan terhadap tenaga pakar di dalam pengendalian dan pengetahuan teknologi persenjataan serta bahan letupan dengan mengambilkira segala fasilitas yang sedia ada.



OBJEKTIF AM


Pada dasarnya ITSBL TUDM adalah berperanan bagi melatih semua peringkat anggota TUDM khasnya dari ketukangan Senjata di dalam bidang persenjataan serta penyelenggaraan dan pengurusan bahan letupan. Di samping itu juga anggota-anggota dari ketukangan Bomba juga didedahkan kepada prosidur mencegah kebakaran bahan letupan manakala anggota-anggota Provos yang bertugas sebagai anggota CAR (Combat And Rescue) di dalam tatacara menyelamat pesawat bersenjata dan objektif yang ditetapkan seperti berikut:

  • Melatih pegawai dan lain-lain pangkat dalam bidang persenjataan dan bahan letupan untuk keperluan operasi semasa.

  • Mempertingkatkan mutu latihan.

  • Mempertingkatkan pengetahuan jurulatih.

  • Mengoptimakan sumber latihan.


OBJEKTIF OPERASI


Sebagai pusat latihan dan lebih dikenali ”Centre of excellence”, Institut ini juga memainkan peranan operasi seperti berikut:

  • Memberi bantuan tenaga pakar bagi latihan dan operasi pemusnahan bahan letupan dan juga dari segi pembangunan kejuruteraan senjata dan bahan letupan.

  • Institut ini juga telah diberi mandat melakukan lawatan Validasi terhadap pelatih-pelatih ketukangan senjata lepasan Kursus Mekanik Senjata dan Juruteknik Senjata yang melakukan OJT (On Job Training) di Unit-Unit dalam TUDM bagi memastikan misi ITSBL mencapai matlamat.


PERANAN

Menyediakan kursus-kursus asas kejuruteraan senjata dan pengendalian bahan letupan untuk anggota-anggota TUDM selaras dengan keperluan operasi TUDM supaya mampu untuk mengendalikan tugas-tugas berikut:

Melahirkan pegawai yang mampu mentadbir dan menguruskan Worksyop Senjata, Terminal Peluru dan Skuadron Pejuang dengan baik dan bertanggungjawab ke atas keselamatan anggota-anggota, peralatan-peralatan senjata dan bahan letupan TUDM.

Melahirkan ahli udara yang pakar di dalam kerja-kerja pengendalian, penyelanggaraan, pemusnahan, pemeriksaan dan lain-lain kerja yang bersangkutan di dalam bidang kejuruteraan senjata dan bahan letupan.

Menyediakan kursus-kursus pakar di dalam bidang Kejuruteraan Senjata dan Bahan Letupan untuk mempertingkatkan serta mempelbagaikan kemahiran anggota-anggota TUDM di dalam pemusnahan bom, pembersihan kawasan lapangsasar udara, bom-bom yang dijumpai dalam kawasan pagar TUDM dan bom alat reka ganti.

Melahirkan anggota-anggota ketukangan senjata TUDM dengan pengetahuan di dalam mengendalikan senjata-senjata moden dan berteknologi tinggi.

Melahirkan anggota-anggota yang mahir di dalam penyediaan perlesenan bangunan dan tempat penyimpanan bahan letupan.

Mentadbir dan melaksanakan Pusat Bertauliah JPK bagi tahap 1,2 dan 3 untuk bidang Teknologi Senjata.

Melengkapkan anggota-anggota TUDM dari lain-lain ketukangan seperti Provos dan Bomba di dalam tatacara keselamatan persenjataan dan bahan letupan.


koperal rizal sedang memberikan penerangan tentang TUDM


setelah selesai slot koperal rizal,peserta pun dibahagikan kepada 4 buah kumpulan..mereka kemudian diberi masa 15 minit untuk menyiapkan logo serta sorakan kumpulan mereka..


kumpulan pengubi : eisya,mun chien,akira,naqeyah,liyana,johari,hadi dan yasrul


kumpulan the warriors : amirah,afiqah,fadzly,jasmin,saadah,zahir dan azren


kumpulan ballon : syazwan,nadhira,farhana,azreen,shaheeda natasha dan midzi


kumpulan "kami budak sempoi" :irfan,fara,fatin,mun shin,atikah,syamer dan haslinda


mereka pun membentangkan logo dan sorakan pasukan masing-masing..untuk ice breaking ini,kumpulan PENGUBI telah mengumpul mata yang tertinggi..setelah selesai sesi ice breaking,kami pun turun ke kantin dan menjamu selera..dihidangkan nasi lemak dan kuih hijau(tak tahu nama kuih 2..hehe)


15 minit telah diberi kepada peserta untuk menghabiskan makanan mereka..usai makan,ketua kumpulan telah dikumpul dan diberi sedikit taklimat tentang aktiviti seterusnya..aktiviti seterusnya adalah treasure hunt..permainan yang ditunggu-tunggu oleh kesemua peserta..hehe..masa selama 1 jam 30 minit telah diperuntukkan untuk kesemua peserta manakala urusetia dikehendaki mengawasi mereka..

ketua kumpulan masing-masing diberi sedikit taklimat tentang aktiviti treasure hunt

peserta-peserta bersedia untuk pelepasan pertandingan treasure hunt

peserta-peserta mencari klu untuk ke station seterusnya :)

peserta kemudian diajar cara-cara memasang khemah


peserta-peserta bergambar dengan urusetia :)


sejurus kemudian,pertandingan kawad kaki dimulakan..senior-senior tidak dibenarkan untuk menjadi komander..huhu.. :( koperal rizal telah mengadili pertandingan kawad kaki..inilah antara gelagat peserta-peserta ketika pertandingan berlangsung.. =D



kumpulan the warriors telah mendapat markah yang tertinggi bagi pertandingan kawad ini.. :)


dan pertandingan terakhir adalah passing massage..kami,urusetia telah membina satu ayat untuk peserta-peserta..hehe..ayatnya berbunyi : KUMALASARI BERDIRI TEGAK DISINI,MEMAKAI SARI,MENUNGGU LORI,SAMBIL MAKAN STRAWBERI,DI PASAR TANI,HARI-HARI MAKAN IKAN KARI .. :)



program gempur pkbm telah sampai ke penghujungnya..setelah mengira markah kumpulan,kumpulan pengubi telah mendapat tempat pertama,diikuti the warriors,ballons dan kami budak sempoi.. :))


pemenang-pemenang menerima hamper :)


secara keseluruhannya,aktiviti program gempur pkbm ini telah banyak membantu meningkatkan pengetahuan peserta tentang TUDM,kehidupan ala-ala di hutan dan sebagainya..aktivtiti sebegini haruslah dijalankan sekerap yang mungkin..dan kepada urusetia yang telah banyak membantu menjayakan program ini,saya mengucapkan ribuan terima kasih..thanx alot guys..you guys gave alot of coperation yesterday :) semalam walaupun memenatkan,namun kami seronok dan gembira sangat !!!

koperal rizal dan khairul shahriman(setiap kali kem kebangsaan,dia akan menjadi medik kami..hehe)

family PKBM(U) smk subang utama..gempur WIRA !!!