sudi tinggalkan jejak anda disini sebelum menjelejah blog Mun yang tidak seberapa ini. Ucapan terima kasih kepada yang sokong mun dalam Sejuta Impian :)
website-hit-counters.com
Provided by website-hit-counters.com site.
Syarat Penyertaan :
  • Warganegara Malaysia yang berumur 17-21 tahun.
  • Pemohon mestilah pernah menghasilkan karya kreatif (puisi, cerpen atau novel) dan karya tersebut pernah disiarkan dalam mana-mana media penerbitan.
  • Bagi pemohon yang karyanya belum pernah disiarkan tetapi pernah menyertai  mana-mana peraduan / sayembara / pertandingan dalam bidang penulisan karya kreatif di peringkat sekolah / kebangsaan / antarabangsa juga boleh memohon menyertai MPR.
  • Setiap permohonan hendaklah disertakan salinan karya yang pernah disiarkan atau yang pernah dimenangi kepada pihak penganjur MPR
  • Bayaran penyertaan sebanyak RM50.00 dikenakan kepada pemohon yang terpilih mengikuti program ini.
 Untuk mendapatkan keterangan lanjut, sila hubungi :

 Urus Setia
 Minggu Penulis Remaja (MPR) 2011,
 Bahagian  Pengembangan
 Kesusasteraan Kanak-kanak dan Remaja,
 Jabatan Pengembangan Bahasa dan Sastera,
 Aras 22, Menara DBP,
 Jalan Dewan Bahasa,
 50640 KUALA LUMPUR.
 (u.p. : Zeti Aktar Jaffar)

No. Telefon    : 03-2148 2704
No. Faksimile : 03-2144 7269
E-mel              : zeti@dbp.gov.my
Laman Web    : http://www.dbp.gov.my/

Tarikh Tutup Penyertaan :
Borang permohonan hendaklah sampai kepada urus setia pada atau sebelum 6 Mei 2011.


hye semua :) mun baru sempat nak menulis entri di sini . huhu . sejak kebelakangan ini, memang sibuk dengan pelbagai urusan. Sebelum itu , mun nak ucapkan terima kasih kepada skuad Sejuta impian yang telah memilih mun untuk menerima dana sebanyak rm 10,000 . walaupun tidak mencapai tahap yang mun minta sewaktu di dalam proposal, sekurang-kurangnya, mun dapat sesuatu :) impian mun adalah untuk memartabatkan penulisan kreatif dalam kalangan generasi muda pada masa kini :) mun dipanggil untuk ke set rakaman pada 19 april 2011 ( selasa) rakaman bermula apda pukul 2.30 petang dan berakhir kira-kira 10.45 malam. memang penat sangat. tapi mun dah bagi yang terbaik sesuatu presentation :) nampaknya juri-juri pada hari tersebut menerima dengan hati yang terbuka impian saya :) hehe . Barisan hakim tetap terdiri daripada Roshan Thiran (Leaderonomics), Norman Abd Halim (KRU) dan Yiu Lin (Klucthed). Mereka turut ditemani oleh seorang juri jemputan pada setiap episod antaranya Ketua Pegawai Pemasaran, Telekom Malaysia Berhad (TM), Rozalila Abdul Rahman, Pengarang Kumpulan Harian Metro, Datuk Mustapha Omar, selebriti terkemuka seperti Ning Baizura, Harith Iskander, Hannah Tan, Azlan Iskandar dan ramai lagi.


bersama dengan abang norman KRU yang banyak bertanyakan soalan :)


bersalaman dengan para juri . bak kata Khairul Nizam, mamanya dan is :)


ketika menyampaikan presentation . syukur tak gagap :)


bersama dengan pengacara Sejuta Impian , abg Baki Zainal . kepada Abg : abang , pandai buat lawan atas pentas ye . hehe . abg pandai cakap cina, mun pandai cakap melayu :D


menanti keputusan dari para juri . mendebarkan . huhu


bersama-sama peserta dan audiens :) rindunya :(


dengan audiens selepas presentation . kepada korang , thanks mun ucapkan sebab tolong ambilkan gambar. dah la mun tak bawa penyokong , korang je la yang sokong mun, jerit-jerit bagai nak keluar anak tekak . hehe . thanks again :)


ada masa kita bertemu lagi ye :)


Mun ingat lagi abg kit Faris suruh lawan pantun . kelakar . hehe . dah la dalam kepala tu serabut, nak reka pantun lagi . hehe . dua tiga kucing berlari, kenapa awak tinggi sekali . mun pun tak ingat kepada siap mun tujukan masa tu . hehe . anyway, thanks kepada yang sokong mun pada hari itu, mun ingatkan tiada siapa yang akan tepuk untuk mun , tapi korang-koranglah yang banyak memberi semangat kepada mun . kepada is irsharf , thanks sebab banyak memberi tunuj ajar kepada mun sebelum mun naik pentas :) hehe . kepada khairul Nizam dan mamanya, mun dah tunaikan janji untuk salam dengan juri . hehe . tapi mun tak larat la nak salam dengan semua peserta . huhu . hehe . korang bertiga tak habis-habis sakat mun dari pagi sehinggalah sesi rakaman tamat :)

Pada hari tersebut, mun berjaya memperolehi sebanyak rm 10,000 untuk merealisasikan impian mun :) yang paling mengejutkan, abg norman KRU yang begitu tegas dan banyak bermain kata-kata dan memberi tekanan yang tinggi kepada para peserta telah turun dari tempat juri dan bersalam dengan mun . Ya Tuhan, hanyamu yang tahu betapa gamannya mun pada masa tu . rasa macam nak nganis je . hehe . memang terkejut sangat-sangat,. Tak sangka puisi yang mun deklamasikan berjaya memikat hatinya . :) thanks abang Norman :) Abang harith iskandar, hehe . mun tak mampu nak cakap apa-apa. haritu abang perli mun ye . hehe . laju abang ikut mun cakap . hehe :) tapi mun memang biasa bertutur dengan laju . huhu . abang faham kan apa yang mun cakap. Abg baki cakap Abg harith iskandar dah tua . hehe . mun tak cakap apa-apa tau . :)

Sejuta impian telah banyak memberi mun peluang untuk menonjolkan bakat dalam diri ini :) syukur mun mengambil keputusan untuk menyertai rancangan realiti sejuta impian ini. :) thanks kepada sesiapa yang galakkan mun :) doakan agar impian mun dapat direalisakan dengan jayanya :) 


salam semua :) mula-mula mun betul-betul nak minta maaf sebab semamangnya dah lama sangat mun tak menulis entri di blog . memang sibuk sangat terutamanya minggu nih . macam-macam nak disiapkan. dengan kuliah + presentation lagi . Exam mid terrm pun akhir bulan april niy. Semalam mun baru sahaja selesai proposal untuk Sejuta Impian . SEJUTA IMPIAN ? bukan ke sudah berakhir ? Belum . Mun belum lagi hantar proposal sebab tu kena hadir di sri pentas esok untuk second interview . huhu . takutnya . macam-macam yang bermain di minda niy . Bagaimana jika mun tak berjaya ? Bagaimana dengan impian mun nanti ? Nampaknya kena buat yang terbaiklah bagi memenangi hati juri esok . Doakan je la :) 

Di entri sebelum ini , mun ada menulis entri tentang panggilan yang mun dapat sabtu lepas bukan ? Kelmarin , mun dapat panggilan dari nombor tv3 untuk datang ke sri pentas,Damansara bersama-sama dengan proposal . Pada mulanya , mun langsung tak ada idea apa itu proposal. Yela, sejujur-jujurnya mun langsung tak pernah buat proposal seumur hidup . Kat sekolah dulu mana pernah nak buat benda-benda macam niy. Kalau jadi setiausaha untuk sesebuah persatuan di sekolah, kerjanya hanya mengambil kedatangan dan tulis apa aktiviti yang dilakukan. Memang pening habislah nak fikir cara untuk buat proposal . Apa-apa yang terjadi sekalipun, proposal itu perlu disiapkan sebelum hari sabtu. Tak nak buat kerja last minute lah katakan. Mula-mula minta tolong encik google . ehee . tapi masih tak faham. Tanya kawan-kawan. lupa pula mereka pun tak belajar cara membuat proposal kat sekolah . last-last tanap segan-silu tanya kepada kawan-kawan yang pernah menyertai sejuta impian serba sedikit tentang cara-cara membuat proposal. Bolehlah , mereka banyak membantu juga . tapi yang penting, isi-isi proposal adalah asli ye :) taknaklah main copy copy niy. hehe . 

Masa yang diperlukan untuk menyiapkan proposal adalah selama sehari . Pada mulanya, mun sendiri tak percaya yang boleh disiapkan dalam masa sehari . Mula-mula buat yang simple-simple dulu. Last baru buat kiraan bajet yang diperuntukkan sebanyak RM 20,000 oleh pihak sejuta impian. Memang part buat kiraan bajet paling susah kerana sering tersasar dari jumlah yang diberikan. Wang sebanyak RM 20,000 sebenarnya tidak mencukupi. Tetapi perlulah pandai membahagikan duit tersebut kepada keutamaan impian mun. Lama juga masa yang diambil untuk menyiapkan anggaran kos yang diperlukan . Dah jadi macam exam prinsip akaun dah . huhu . nak betulkan banyak benda . akhirnya, dapat juga selesaikan pada 2 pagi . Takpelah tidur lambat , asalkan dapat menyiapkan proposal tersebut :) memang puas hati bila dapat siapkan . Harap-harap skuad sejuta impian menerima proposal saya :)

Esok pada pukul 12.30 tengah hari, mun akan berjumpa juri-juri untuk menyakinkan mereka bahawa impian saya dalam bidang penulisan kreatif dapat diterima dengan hati yang terbuka. Sekarang niy mun tengah online kat kolej . Guna wifi je . Percuma . hehe . thank you kolej sebab bagi wifi percume . ehhee . kelas pagi tadi kejap je . tentang critical thinking :) seronok . jap lagi nak balik , print apa yang patut dan baca semula proposal . Mana tahu, tiba-tiba idea akan datang :) dan yang penting, latih dari segi percakapn. taknak lah esok depan juri tergagap-gagap tak tentu arah. Hope dapat buat yang terbaik esok :D salam .
http://apps.tv3.com.my/sejutaimpian/disebaliktabir.asp?title=Tai%20Mun%20Kit&flv=http://pmd.mediaprima.com.my.edgesuite.net/u/altmedia/sejutaimpian/sejuta_impian_auditions_02.flv&#ancvideo

terima kasih skuad sejuta impian upload video . :)
Salam :)  Sabar , sabar dan terus bersabar pabila menginginkan sesuatu . Memang susah untuk menyabarkan diri . Tetapi kesabaran itulah akan membawa kita ke suatu pengakhiran yang menggembirakan :) Mengapa perasaan sabar itu perlu timbul dalam hati kita ? Tanpa kesabaran , nescaya huru-haralah kita . Jujur saya katakan , saya tidaklah mempunyai kesabaran yang tinggi kerana bagi saya , saya hendak tahu sesuatu perkara dengan pantas . Mungkin ramai yang pernah dengar kata-kata sabar itu separuh daripada iman . Tuhan memang banyak menguji umatnya supaya bersabar kerana tanpa kesabaran , kita tidak akan ke mana . Begitu jua dengan keadaan saya kini . 

Begini ceritanya , entri sebelum ini saya ada menulis entri tentang uji bakat sejuta impian anjuran TV3. Pada sabtu yang lepas , 2 april 2011 , saya mendapat penggilan dari nombor 0377288282 . Pabila saya hubungi kembali , malangnya , waktu kerja pejabat telah tamat . Saya kemudiannya menghubungi kembali nombor tersebut semalam ( isnin ) . Setelah beberapa ketika saya menunggu , seorang akak menjawab panggilan saya . Saya pun bertanya adakah ia dari sejuta impian . Kemudiannya , akak tersebut memberi nombor telefon TV3 untuk dihubungi . Tanpa membuang masa , saya pun hubungi nombor tersebut dan talian kemudiannya disambungkan ke link Skuad Sejuta impian . Mereka kemudiannya meminta nama dan nombor telefon saya . Dan kini , saya sednag menunggu panggilan kembali dari producer tv3 .

Jika benarlah ini rezeki saya , saya tidak akan menolak , Sebenarnya , saya sendiri pun tidak percaya yang skuad sejuta impian akan menghubungi, kerana bagi saya , ramai lagi yang telah mempersembahkan impian mereka dengan baik :)  tapi rezeki tak baik ditolak , maut jangan dicari :) kini , kesabaran saya teruji lagi . Setiap kali telefon berbunyi , mesti mendoakan agar nombor tersebut menghubungi kembali . huhu . doakan je la :)